Fil dels
Apunts
Comentaris

Decàleg per a emprenedors amb bloc

Aquesta setmana m’he trobat amb diversos blocs parlant sobre la forma de superar les crítiques que reps sobre el teu negoci. Es tracta d’una foto de Ivan en el bloc The Art of Nonconformity, un post convidat en el bloc de David Risley, escrit per Frank Angelone, fundador de Social Tech Zone i un article de Pamela Slim, autora de Escape from Cubicle Nation: From Corporate Prisoner to Thriving Entrepreneur.

Anem a fer un decàleg am el millor dels tres i el publiquem en sharisme sincronitzat amb Yoriento, però aquesta vegada amb versions diferents, així que et recomano que també llegeixis la versió d’Alfonso: Emprendedores, 10 ideas para aprovechar las críticas a tu negocio.

Per cert, les crítiques en aquest apunts són benvingudes 😉

Nous emprenedors

Si treballes per a una gran empresa i algú odia el producte de la teva empresa, potser que no t’agradi gaire, però probablement no t’alterarà el son. Però la primera vegada que rebis una crítica dura com emprenedor, pot ser com una estomacada. Qualsevol crítica pot sentar com un atac personal. Et destruirà si ho permets.

Pot arribar d’un client que està molt insatisfet amb el teu servei. O d’un empleat que et diu el que realment pensa de les teves habilitats directives. O d’algú que fa una revisió integral del teu produccte. O un comentari en el bloc de destrossa les teves idees i diu que tens un nas massa gros.

La majoria de la gent té una d’aquestes dues reaccions: enfadar-se o replegar-se en posició fetal. Cap de les dues ajudarà perquè cal donar la benvinguda als comentaris i les crítiques si vols desenvolupar un negoci viable. Aquesta foto ens donarà una idea del que estem parlant:

turn-around-and-watch

Hi ha moltíssima gent allà fora que et diran que no ho pots fer. El que has de fer és girar-te i dir “mireu-me”.

Vaja tècnica de judo, no? Aquesta és l’actitud, oi?

Et presentem deu idees per ajudar-te a aconseguir-la:

 1. No et deixis influenciar pels extrems. Intenta no entusiasmar-te excessivament quan la gent et doni elogis desmesurats. De la mateixa forma, intenta no alterar-te quan rebis crítiques brutals. Has de tenir una idea clara de tu mateix@ i mantenir l’enfocament en el que és el teu negoci i la forma en què ofereixes valor als teus clients. Si tractes de complaure a fans envalentonats, pots ser víctima de la paràlisi intentant ascendir a un estàndard impossible. Si tractes de complaure als teus detractors i “corregir” el que ells creuen que està malament, no seràs tu mateix@.
 2. Apren a seleccionar. Agafa un comentari difícil, selecciona les parts que poden ser útils o que contenen alguna veritat i rebutja la resta. La forma més fàcil de fer-ho és preguntar-te, “Quina part d’aquest comentari em farà millor, em posiciona millor en el mercat i em donarà més orgull pel que faig si l’aplico?” Queda’t amb aquesta part del comentari i oblida la resta.
 3. No matis al missatger. Els lectors de blocs poden ser extraordinàriament directes amb els seus comentaris. Algunes persones són sezillament mesquines i fan atacs personals a més a més de criticar les teves idees. Si alguna vegada reps un d’aquests comentaris, el teu primer impuls pot ser donar una resposta mordaç, carregada de renecs. No ho facis. No resoldrà res que engeguis algú que és obvi que intenta provocar-te. Podries fins i tot animar-lo a que continui publicant atacs personals. Punxa un coixí, escriu una resposta lletja per esborrar-la a continuació, o imprimeix el comentari que has rebut i crema’l a mode de cerimònia.
 4. Formula preguntes. Quan algú intenti desmuntar-te la teva filosofia per créixer i fer diners del teu negoci, no et desanimis. Tot i que no coneguis la resposta el millor que pots fer és PREGUNTAR! Jo sempre pregunto a la gent quse ha portat a terme alguna cosa com ho puc implementar en el meu negoci. Sempre mostren bona voluntat per ajudar i t’ajudaran a superar les crítiques.
 5. Concentra’t en els teus clients. Els crítics no desapareixeran de la teva vida ni tan sols quan la teva empresa hagi reeixit fins al punt que esperaves, però si tu i els teus clients esteu feliços i satisfets amb el que ofereixes, aquesta és la clau! No pots complaure a tothom i de vegades els crítics del que fas no estaran mai satisfets i no poden manar en el teu negoci… manen els teus clients i tu portes el vaixell.
 6. Aporta valor des del primer dia. Confia en tu mateix@ amb qualsevol cosa que emprenguis. Si vols treure’t de sobre els crítics, has de tenir certesa i saber que el que fa el teu negoci marcarà la diferència o solucionarà algun problema. La gent vol resultats i tot i que els resultats ambiciosos no són immediats, hauràs de donar-los alguna cosa bona des del començament que faci que en vulguin més.
 7. Vigila les teves finances. Tracta de recordar que la majoria de crítics s’autodenominen “realistes”. Des de quan muntar el teu propi negoci no és quelcom real! La majoria de la gent està acostumada a treballar per a algú i que els paguin cada mes. No comprenen que aquesta vida no és per a tothom. No visquis per als crítics, viu per a tu mateix@. Has de ser feliç, però fes-ho raonablement de forma que puguis pagar les teves factures!
 8. Accepta el risc. Els crítics són els que et diuen que evitis arriscar-te. No creuen que sigui possible, per tant sota el seu punt de vista, no es pot fer. No els creguis ni per un segon. Has de posar tot el teu cor i tot el teu esforç en alguna cosa si vols veure com el teu negoci reeix.Tracta el teu negoci com tractaries qualsevol altra feina per fer diners. Has de dedicar-hi temps per veure resultats. Sí, portar el teu propi negoci comporta riscos, però ofereix una major recompensa! Si no penses assumir riscos amb el teu propi negoci mai no podràs reeixir realment.
 9. Apren la importància de les crítiques. En realitat VOLS crítiques! Les crítiques mostren que la gent vol comentar el que estàs fent per què ho vegi tothom. Si no tinguessis crítiques, el teu negoci seria inexistent. Així que no sempre són quelcom dolent i has de considerar als crítics com a quelcom positiu del teu negoci. Fann que vulguis fer-ho millor i demostrar-los que estaven equivocats.
 10. Tu ets el pitjor crític. Tots nosaltres tenim un crític interior que ens ens xiuxiueja quan intentem coses noves, “Qui t’has cregut que ets per gestionar un negoci?” “Tu et fas dis escriptor@?” Sigui el que sigui el que facis en la teva vida, tu sempre seràs dur@ am tu mateix@. Això és especialment cert per a les persones que són el seu propi cap. Tu sempre esperaràs més de tu mateix@, i això és bo. Has d’apuntar sempre al més alt. Però de vegades, és o retrocedir una passa i mirar el que has aconseguit juntament amb la persona que tens al teu costat. Quan creus que li manca alguna cosa al teu producte pot ser que als teus clients els encanti i és aquí on no has de permetre que les teves pròpies críttiques s’enduguin el millor de tu mateix@. Queda’t amb el que funciona i endavant. Creu en tu mateix@ i el que fas i el teu negoci reeixirà.

Com més ambiciós sigui el teu negoci, més crítiques negatives rebràs. Si aprens a portar-ho amb desimboltura i elegància, res t’impedirà aconseguir els teus objectius.

3 Respostes a “Que no ho aconseguiré? Mira com ho faig”

 1. Jordi Serra ha dit:

  Molt bon article Carme, realment sorprenent tot el resum, amb una bona flaira d’emprendoria. Encara que és difícil seguir tots aquests consells en el dia a dia, la filosofia és de vital importància.

  T’incloc als blocs d’Estol.cat

 2. Jordi Serra ha dit:

  Genial, moltes gràcies

Deixa un comentari