Fil dels
Apunts
Comentaris

bg_logo

He descobert un lloc dedicat als treballadors independents: FreelanceSwitch. La pàgina principal és un blod, amb apunts diaris sobre temes escrits des de la perspectiva del freelance. Però també compta amb un tauler d’anuncis de feina, recursos, fòrums, podcast… Pel que veig, si algú necessita un professional pot deixar la seva demanda gratuitament i si ets un professional que ofereixes els teus serveis, hauràs de pagar 7 dòlars al mes per publicitar-te. Però si se’t dóna bé escriure, et poden pagar 60 dòlars pels teus apunts. No està malament la idea, tat?

man_greenHe de donar les gràcies al bon amic Albert, que m’ha enviat pel delicious un apunt del bloc amb consells per organitzar-se millor els professionals independents, aconseguir feina i també consells amb algunes formes d’utilitzar bé les eines que ens ofereix la xarxa; ja que de la mateixa forma que qualsevol altra eina, poden portar a la decepció si s’usen malament, però amb un ús correcte són un gran avantatge competitiu, es especial per a la microempresa.

En llegir l’apunt una segona vegada, però, m’he adonat de que són consells molt sensats i d’aplicació àmplia, així que li he proposat a Yoriento un nou sharisme sincronitzat i traduit a continuació l’apunt de FreelanceSwitch:

Ja coneixem totes les gratificacions del treballador independent (freelancer). Horaris flexibles, varietat de projectes, pocs desplaçaments (o cap). Però aquest estil de vida no s’aconsegueix fàcilment.

Reeixis com a treballador independent requereix un fluxe continuat de feines pagades. Aconseguir noves feines mitjançant recomanacions és fantàtic, però les recomanacions soles no ompliran el teu horari amb feines pagades, sobretot quan estàs començant.

Els llistats de classificats a la xarxa com Craigslist i el tauler d’anuncis de feina de FreelanceSwitch són llocs magnífics per generar oportunitats de nous negocis. En aquesta economia, la competència per la feina és ferotge. Per mantenir-te al capdavant, has de combinar dos elements en el teu enfocament:

  • Quantitat: Com més feines responguis, més oportunitats potencials estaràs creant.
  • Qualitat: Presenta’t bé i sobresurt d’entre la multitud.

Aquí tenim algunes eines i consells que t’ajudaran a aconseguir més feina “freelance”:

1. Has de mantenir acuradament el currículum i la cartera

Assegura’t de que el teu currículum està actualitzat i perfecte. Crea una versió PDF per adjuntar a les teves cartes de presentació per (més info més endavant). Si tens una pàgina web (que l’hauries de tenir), assegura’t de que està actualitzada i presentable. Mostra la teva atenció pels detalls creant una presència web ben dissenyada i professional.

2. Escriu emails efectius

Dóna’t el temps de crear un email-carta de presentació ben escrit i concís per usar com a resposta a les demandes de feina online. Hauria d’incloure una petita introducció sobre tu (semblant al teu “elevator pitch“), com també un enllaç a la teva pàgina web o la teva cartera online.

Prueva diversos enfocaments i estils. Comprova quins emails generen més respostres. Un caop hagis perfeccionat el teu email-carta de presentació, utilitza’l com a plantilla per a futurs emails. Això ens porta al següent consell.

3. Usa la característica de Gmail denominada “Canned Responses”

Si uses Gmail, activa la característica “Canned Responses”. A Gmail, ves a Settings > Labs > Canned Responses, i fes clic a “Enable”. “Canned Responses” et permet desar el cos d’un email com a plantilla de forma que pots inserir ràpidament el teu missatge en futurs emails. Si no uses Gmail, pots senzillament desar el teu email enn un arxiu de text que sigui fàcil de copiar i enganxar.

No enviïs la mateixa resposta genèrica per email a les demandes de feina. El demandant de la feina ho veurà immediatament i ho enviarà a la paperera. Anem a veure què hem de fer a continuació:

4. Personalitza el teu missatge i fes-lo a mida per a cada feina

Llegeix cada demanda de feina en la seva totalitat per aconsseguir el màxim d’informació possible. Extreu tanta informació sobre la feina i el demandan com puguis. Llavors utilitza aquesta informació per millorar el teu email-carta de presentació. Modifica o afegeix a la teva plantilla d’email una anotació sobre per què encaixes perfectament i cobreixes la seva necessitat concreta.

Per exemple, si la demanda de feina és d’un venedor de samarretes que necessita una pàgina web, podrien mensionar que t’has especialitzat en el desenvolupament web per a comerç electrònic. També pots propocionar alguns enllaços a botigues online que hagis realitzat per a altres clients.

Però no et quedis aquí.

5. La importància de la línia del tema de l’email

Un sol missatge en un tauler d’anuncis de feina popular pot generar centenars de respostes en solament qüestió de dies o fins i tot hores! És fàcil que el teu email es perdi en la confusió. Pot ser que no arribir a obrir-se. Sobresurt de la multitud creant títols del tema que siguin pertinents i que parlin de la seva necessitat concreta.

Si la feina demana un redactor que pugui treballar presencailment a Nova York, pots usar un títol com: Redactor resident a Nova York.

Si es tracta d’un blogger que cerca un dissenyador web per a crear un tema de WordPress personalitzat, pots intentar-ho amb un títol com: Dissenyador Web (Expert en WordPress!).

6. Maximiza la teva cerca de feina amb RSS

Molts taulers d’anuncis de feina ofereixen fils RSS per als resultats de les cerques. Aquesta pot ser una eina potent en el teu arsenal de cerca de feina. Cerca una paraula clau que t’apliqui a tu, com per exemple “compositor”, “HTML”, o “dissenyador”.  Llavors afegeix el fil RSS d’aquesta cerca al teu lector de feeds que hagis triat. El meu és Google Reader.

Amb Google Reader, pots veure multitud de fils de feeds alhora si els agrupes en una mateixa carpeta. Això et permet cercar en diversos taulers d’anuncis simultàniament. Aquesta és la millor forma de mantenir-te al dia de la majoria de demandes de feina a través d’internet, cosa que et dóna un avantatge respecte als teus competidors.

7. Expandeix la teva cerca més enllà de les demandes locals

Molts treballadors independents tenen la possibilitat de treballar remotament via email i a través de la web. Així que, per què limitar la teva cerca de feina a una ciutat local? Expandeix el teu abast mitjanánt la cerca de feina en altres mercats, fins i tot internacionalment.

Els fils (feeds) RSS aquí són molt útils, especialment per a la cerca de feina a Craiglist. A Craiglist, no pots cercar en múltiples ciutats amb una sola cerca. Però pots combinar els fils de cerca de Craiglist si uses un lector de feeds. Tria 10ciutats grans i visita la sub-pàgina corresponent a Craiglist per a cada una d’aquestes ciutats. Cerca en la secció de “curros” la teva paraula clau o sector. A continuació recull el fil RSS per a cada una de les cerques de les 10 ciutats. Agrupa aquests 10 fils en una carpeta a Google Reader. Ara pots veure les demandes de feina a Craiglist de les 10 ciutats en un sol cop d’ull!

Aquí tenim la meva cerca de feina per a tot USA a Craigslist:

Craiglist USA Jobs

8. Fes un seguiment dels emails de forma persistent, però respectuosa

Un cop que has entrat en diàleg amb el teu potencial client, voldràs mantenir la discussió viva amb l’esperança de tancar un tracte. Si no et responen als pocs dies o una setmana, envia un email escuet de seguiment a mode de recordatori, tot dient que estàs disponible per tractar qualsevol tema o preocupació que puguin tenir. Els clients nous sovint necessiten una mica de motivació extra per llençar-s’hi. Amb una mica de sort el teu esforç extra redundarà en nous negocis.

Si continues sense obtenir resposta, no insisteixis. Passa a una altra cosa. No enviïs més emails. No els afegeixis al teu butlletí de notícies (newsletter) sense el seu permís. Això només els enutjarà i pots tenir per segur que no comptaran amb tu per a futurs projectes. Només és una forma de malversar el teu valuós temps.

9. No deixis de cercar la teva propera feina

La clau per a mantenir-te ocupat a llarg termini és estar cercant continuadament la teva propera feina. Això implica mantenir els teus esforços en la cerca de feina fins i tot quan la teva actual parrilla de feina està completa.

No deixis la teva cerca de feina només perquè aquest mes estàs a tope. Si ho fas, et podries trobar ràpidament en un període baix. Evita-ho mantenint sempre actives noves oportunitats de negoci i movent-te per endavant.

Recorda-ho, sovint costa algunes setmanes (si no mesos) tancar un acord. Has d’equilibrar el teu temps entre projectes actuals i perseguir nous negocis.

10. Professionalitat, Honestedat i Confiança

Professionalitat – Comunica’t de forma clara. Respon cada email i cada trucada amb promptitud. Escriu emails amb correcció ortogràfica i gramàtica. Mostra sempre una actitud positiva i constructiva.

Honestedat – No facis promeses que pots complir. Mostra les teves habilitats allí on siguin aplicables. Si no coneixes la resposta a una pregunta, no improvisis. Assegura’ls-hi que et poses a cercar-la i que els contestaràs. Llavors fer-ho. Sigues tu mateix@ i guanya’t la seva confiança.

Confiança – Parla de forma clara i definitiva quan conversis amb potencials clients. Refereix-te a la teva experiència anterior, i tracta cada una de les preguntes amb respostes directes i informatives. Mostra’ls-hi que tens el que cal per cobrir totes les seves necessitats. Llavors supera les seves expectatives.

Brian Casel és un dissenyador web i músic compositor que treballa de forma independent (freelance). Escriu a Serve The Song, un bloc sobre la creació de cançons, producció de música i promoció online. El podem seguir a Twitter @CasJam.

Deixa un comentari