Fil dels
Apunts
Comentaris

L’Ebrebloc ha crescut

Enguany, havíem posat molta il·lusió en la preparació de l’Ebrebloc, un motiu més per alegrar-nos del resultat. Quan les coses van bé, tot l’esforç paga la pena.

El programa, molt més ampli que en edicions anteriors, respon al nivell que trobem en els blocs de l’Ebresfera.

A les nostres terres, comptem amb escriptors de molta qualitat, com hem pogut veure en la taula de literatura de divendres.  Amb la moderació del nostre Crític de Guàrdia, Emigdi Subirats, i amb la participació de Jordi Ferré, editor de Cossetània; Albert Aragonés, responsable de Beaba.info; Dolors Queralt, regidora de cultura de l’EMD de Jesús; i Jesús M. Tibau, escriptor i blocaire.

Hi veig molts punts de coincidència entre blocs i literatura, trobo que estan obligats a entendre’s. D’entrada, els millors blocs ens conten sempre alguna història, que és una cosa que saben fer molt bé els millors autors literaris, saben relatar-nos les coses de la forma que més ens agrada. A més a més, com que el bloc neix en format text, l’escriptor pot ensenyar-li moltes coses al blocaire. O dit d’una altra manera, com que el format bloc és amigable i no demanda coneixements tècnics, els escriptors poden esdevenir blocaires de molta qualitat, com els que ens van acompanyar divendres.

Però el bloc amb el pas del temps ha evolucionat ràpidament des del text cap al multiformat i l’escriptor-blocaire, endut per la curiositat i l’inquietud d’aprendre, ha pogut veure en primera persona com s’obre tot un ventall de possibilitats des de noves formes d’expressió creativa i interacció amb els lectors que reforcen el treball literari.

A partir d’aquí es plantegen tot un seguit d’interrogants. Entre altres, trobem la possibilitat que ofereix el format àudio per interactuar amb un públic més ampli, tot i que, pel que he observat, fins aquest moment aquest format no ha penetrat tan ràpidament en català com en altres llengües. I no és que no tinguem podcasters de qualitat!!, com Jaume Llambrich, que ens ha regalat una crònica en àudio digna del millor reporter, l’Ebrebloc 2009 en podcast.

D’altra banda, el nou format e-book, que facilita el canvi de paper per pantalla, no només va ser motiu de debat durant la taula rodona,  sinó que també va ser pol d’atracció i objectiu de les càmeres fotogràfiques dels blocaires (la meva tampoc es va resistir,  és clar 🙂 ).

p1090558

Abans, però, ens havia introduït el tema de la literatura a la xarxa Teresa Fèrriz Roure, la directora de l’espai Lletra a la UOC.

Quan vaig començar a la UOC encara no existia aquest espai i recordo molt bé la gran alegria que va suposar la seva aparició. Fins a aquell moment, cada començament de semestre em passava que no podia fer els treballs amb els textos que hauria volgut sinó que em tocava fer el que podia amb els que trobava disponibles en paper, per poder complir els terminis de lliurament. Imagineu quin goig quan va aparèixer l’espai Lletra i vaig veure els textos clàssics disponibles a un clic!

Un altre salt endavant, comparable amb l’anterior, està a punt de sortir a la llum. Segons ens va explicar Teresa en la seva brillant intervenció, s’està treballant en un canvi molt profund de l’espai Lletra. Estarà disponible, tot i que encara en fase beta, a partir del mes que ve. Els esforços s’han centrat en millorar la facilitat d’ús, treballar en la qualitat de continguts però també donar cabuda als aportats pels usuaris i sobretot interactuar amb els usuaris. Teresa va mostrar determinació en aquest sentit, perquè caldrà invertir el temps i esforç necessaris per interactuar amb tots els usuaris, autèntic repte del projecte.

Ho solem veure en tots els àmbits. La penetració de les noves tecnologies ens està permetent fer moltes reflexions, possibilita molts canvis i millores engrescadores però alhora ens sorgeixen reptes més enllà de la tecnologia i per tant ens obliguen a plantejar-nos altres debats que no són tecnològics, són de caire organitzacional i/o social.

De la mateixa manera caldrà aprofundir en el debat polític per poder portar a terme el projecte Parlament 2.0 que ens va avançar Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya, i un dels polítics que més activament participa en la xarxa.

Per a la clausura del primer dia de l’Ebrebloc, Benach ens va regalar una lliçó magistral sobre les possibilitats que ofereixen les noves eines tecnològiques per a la participació política a través de la xarxa. Ens va avançar quines són les noves propostes que tecnològicament ja estan disponibles però també ens va alertar que cal encetar el debat polític abans de poder-les fer efectives. De la mateixa manera que ens va confessar les limitacions que comporta a nivell personal prendre’s seriosament la interacció a la xarxa.

Una exposició oberta, clara i realista, avançant-nos les noves propostes en què s’està treballant però també posant de relleu els autèntics problemes, els verdaders debats que caldrà emprendre. A mi en particular, em va sorprendre molt gratament.

Però les alegries de l’Ebrebloc no havien fet més que començar.

Aquest noi és molt agradable“, transcric literalment les paraules del públic del dissabte al matí.  Es referien a Jesús Ferré, el nostre estimat videoblocaire que ens va preparar un taller de videobloc de luxe.

No tinc cap dubte de que després d’aquest taller en què Jesús ens ha ensenyat tan bé com fer els vídeos (fins i tot en va fer un allí i el va penjar d’immediat) i que a més a més ens ha deixat els apunts en la presentació que veiem aquí, estic segura que es faran molts vídeos a les nostres terres.  Serà veritat això del territori 2.0?

Dani Gil ens va ajudar a fer-nos-en una idea amb la radiografia de l’Ebresfera i el perfil social del blocaire ebrenc en què mostra algunes tendències d’aquesta comunitat que compta ja amb més de 400 blocs registrats i més de 100 socis adscrits.

Per cert, un apunt per als que us vam dir que havíem aturat la inscripció de fitxes fins l’Ebrebloc; dir-vos que a partir d’ara ho tornem a emprendre i durant aquesta setmana els anirem actualitzant tots.

Si el videobloc és la versió audivisual del bloc, també el mateix Jesús ens va dir que la versió professional del videobloc és la televisió per internet, la televisió IP o la webTV.

Ens ho va contar en primera persona Cinta Bonet, directora de TeveOn, la televisió de l’Ebrebloc, que ja compta amb un any d’experiència emetent per internet a les Terres de l’Ebre i el Maestrat. Dels professionals podem aprendre que les possibilitats a internet superen molt l’àmbit d’influència a què pot aspirar un altre mitjà local tradicional. Al mateix temps, també són els professionals qui més palesen les mancances en infraestructures tecnològiques per les que hem de fer una aposta decidida.

Però la televisió a internet no només amplia el seu abast sinó que obre una via de participació. Si algú tenia dubtes sobre el caràcter social de les noves teconologies, la tarda de dissabte, no va deixar-hi lloc.

La primera activitat, una taula sobre blocs col·lectius, va comptar amb Toni Gallardo, del bloc Exalumnes de La Mercè de Tortosa; Gustau Moreno, de Cinema-Classics; Carlos Martorell, de La Voz Telúrica; i Accídia, d’Hespèria.

Tot i tractar-se de blocs i projectes molt diferents en molts aspectes, comparteixen tots un caràcter molt espontani i són un contrapunt molt sa contra la idea de l’individualisme blocaire que he sentit massa vegades i que no comparteixo.

Cinema-Classics, La Voz Telúrica i Hespèria són blocs col·laboratius on els autors decideixen unir esforços per fer créixer un projecte productiu. Són autors amb experiència en altres blocs, el nombre d’autors és limitat i la coordinació senzilla.

El cas del bloc dels Exalumnes de la Mercè de Tortosa és diferent quant al projecte, que va nàixer amb un motiu molt concret però ha evolucionat i canviat posterioment, però també quant a autors. En aquest cas estem parlant d’una quantitat de 80 autors i la majoria d’ells sense experiència prèvia a la xarxa.

Toni Gallardo ens va presentar un bon grapat de característiques que fan que aquest bloc sigui molt peculiar i diferent dintre de la nostra Ebresfera. De forma personal he de dir que jo en sóc part implicada, però deixant de banda aquest detall em continua interessant aquest cas que posa de manifest que un bloc pot funcionar i molt bé amb un total de 80 autors amb lligams emocionals intensos i absència de jerarquia o estructura.

És possible que també hàgim de tenir en compte els lligams emocionals a l’hora d’analitzar l’emergència dels grups de pobles de les Terres de l’Ebre al Facebook. Les associacions Atictes i Blocaires Ebrencs ens hem unit per construir una pàgina on estem recollint aquest fenomen i vam fer la presentació en aquest Ebrebloc, com a part del Facebook 100% ebrenc.

David Comuñas i Tere Giné van dirigir la xerrada fantàsticament, amb molta participació dels assistents que ens van ajudar a definir el Facebook no només tenint en compte els possibles usos que en fem, sinó també les incògnites que ens provoca la sensació de “pèrdua de control” a què ens aboca. Hi ha molt d’interès en conèixer totes les eines per treballar en el Facebook, saber treure’n profit i utilitzar-lo de forma correcta.

I què us he de dir del Vins & Blocs D.O. Terra Alta? La millor oportunitat per a xerrar pels colzes i conèixer-nos. M’ha quedat molt bon gust de l’Ebrebloc i vull expressar des d’aquí el meu agraïment més sincer a totes les persones que hi han col·laborat, a tots els ponents, institucions i empreses, a Irene Prades de la Biblioteca de Tortosa, a Marc Jornet de la Biblioteca de Roquetes i als membres de l’associació Atictes. Gràcies a tots.

Aquí tenim més apunts i opinions de la jornada (si fem clic a “read more” en trobarem més):

I per a l’any que ve, què?

A mi m’agradaria experimentar i innovar cap a algun format més híbrid, més col·laboratiu i participatiu, que apropi molt més ponents i públic, online i físic, i per què no, també en els eixos espaitemporals, que ens ajudi a construir una jornada inspiradora, instructiva i engrescadora.

Et necessitem per al 2010!!!

Actualització: Article ressenyat al suplement cultura del diari Avui.

3 Respostes a “L’Ebrebloc ha crescut”

  1. Daniel Gil ha dit:

    Molt bona crònica, Carme, molt personal… M’agrada especialment el repte pel 2010. Estic segur que podrem fer un EbreBloc encara millor que l’actual!

  2. Jacme ha dit:

    vaja! extensa-extensa la crònica! a vore si hi ha alguna víctima que es passa al Costat Fosc de l’Ebresfera i s’anima a participar en l’organització… 😀

  3. elveidedalt ha dit:

    Genial ressenya. És com si hi hagués estat sense ser-hi.

Deixa un comentari