Fil dels
Apunts
Comentaris

Diners i consciència

Divendres a la tarda em vaig allargar a la Biblioteca de Roquetes, on Joan Antoni Melé va presentar el seu llibre Dinero y Conciencia ¿A quién sirve mi dinero?

Joan Antoni va començar parlant dels problemes que ens afecten a tots i el que estem anomenant “crisi”. Ho va fer amb un enfocament que em va recordar una mica el post de fa uns mesos sobre la tècnica de judo davant la crisi. Va presentar els diferents poders i institucions no com a “culpables” sinó que tenen part de responsabilitat, són en part responsables de la situació actual, com també tots i cada un de nosaltres de forma individual.

Els seus arguments no només van sacsejar les consciències dels que érem presents, amb exemples del que impliquen algunes de les nostres decisions i el que molt probablement financien els nostres diners. La part més interessant va ser que també ens va presentar propostes per actuar cada un de nosaltres dintre de les nostres possibilitats i iniciar un canvi. M’agrada aquest enfocament perquè, la veritat, encara que els canvis per part dels més poderosos tinguin més repercussió, també són més difícils perquè han de superar més obstacles que impedeixen portar-los a terme, mentre que les accions individuals només depenen de cada un de nosaltres i la nostra determinació per fer allò que cal fer.

També ens va parlar de l’entitat que dirigeix, Triodos Bank, que es defineix com una “banca ètica” i que realitza la seva aportació en els següents aspectes entre altres:

  • Transparència garantida en les seves inversions, totes publicades a la seva web
  • Inversions en projectes amb marcat enfocament social i ecològic
  • Model organitzatiu que dificulta un canvi de principis i evita l’adquisició per part de tercers
  • Especial atenció als empleats i els seus valors i ètica

D’altra banda, em va cridar l’atenció que ens digués que Catalunya s’ha frenat molt més que la resta d’Espanya, pel que els està costant trobar projectes en els que invertir i de fet en aquests moments els estan cercant activament.

Per suposat, entre els diferents projectes poden estar els relacionats amb ecoturisme, turisme sostenible, turisme responsable, turisme just, etc.

Deixa un comentari