Fil dels
Apunts
Comentaris

Un  nou exercici de sharisme amb Yoriento, mitjançant un article que ens ajuda a triar la feina que ens farà feliços. Ara que encara estem al començament de l’any és un bon moment per traduir un post d’Alexander Kjierulf i plantejar-nos els seus consells. Alexander és un consultor que ajuda empreses, executius i empleats a millorar els llocs de treball en tots els aspectes.

the-chief-happiness-officer

Com trobar la feina de la teva vida

Oblida’t de salaris, càrrecs, gratificacions i estatus. Tria un treball que et faci avançar.

A començaments d’any t’has marcat com a objectiu aconseguir una nova feina? Enhorabona! No estàs sol@! Segons les estadístiques, al voltant del 15% de la població canvia de feina cada any. En qualsevol moment donat, més de la meitat de la força de treball està cercant una nova feina de forma més o menys activa.

Això significa que molta, molta gent s’enfronta a una pregunta interessant: Com trio la meva propera feina? Quins factors hauria de tenir en compte? De quins me n’hauria d’oblidar?

Molta gent pren la decisió basant-se en el sou, càrrecs i responsabilitats. Es tracta d’un  error.

En canvi, caldria preguntar-te això: La teva nova feina t’inspirarà, et donarà energia i et permetrà fer un bon treball? Treballaràs amb persones i superiors agradables i amb talent? El teu treball ajudarà a la gent i contribuirà a que el món sigui millor?

En resum, assegura’t de que la teva propera feina et faci feliç en el teu treball. Aquí tens les passes que hauries de seguir per assegurar-te de que la teva propera feina sigui precisament així d’increïblement genial.

1.- Decideix canviar com més aviat millor

No m’ha dit mai ningú “Vaig deixar l’empresa X al juny, que va ser un error. M’hauria hagut d’haver quedat més temps.” La immensa majoria de la gent que ho ha deixat només voldria haver-ho fet abans.

És altament temptador quedar-se a la feina anterior esperant que les coses millorin. No passa! És el moment de marxar -pren aquesta decisió i començar a cercar una altra cosa activament. Com més temps romandràs en una feina dolenta, més se’t menjarà l’energia i l’autoconfiança que necessites per trobar-ne una de nova.

2.- Dóna’t temps per trobar la teva nova feina

La primera feina que miris pot ser la bona… o pot ser la que fa 20.

Dóna’t temps per cercar activament alguna cosa millor i no permetis que la pressió econòmica, la pressió dels teus parents o la incertesa incideixin en la teva decisió.

3.- Centra’t en allò que t’agrada, no en allò que detestes

Moltes persones canvien de feina per escapar d’una situació dolenta. Tanmateix, quan vas a triar una feina, no n’hi ha prou amb fixar-te en les coses que vols evitar. En part perquè hi ha un nombre infinit de coses a evitar. Però principalment perquè encara que evitis totes i cada una de les coses dolentes, això no et garanteix que no seràs infeliç. Per ser feliç en la teva feina també necessites coses bones, no només absència de les dolentes.

La millor forma de trobar allò que vols a la feina és fixar-te en allò que anteriorment ha fet que t’encantés el teu treball. Aquí tens com fer-ho:

1.- Recorda situacions concretes en què has estat feliç en el treball

2.- Pregunta’t què ha fet possible aquestes situacions

3.- Averigua què et proporcionarà més experiències meravelloses en el futur.

Si realment vols examinar-ho amb més detall, la pàgina 3 d’aquest quadern conté una fitxa de treball precisament per a això.

4.- Ignora el sou

Moltes persones creuen que tenir ingressos més elevats els portarà més felicitat. S’equivoquen! Aquesta és la conclusió d’un estudi de dos professors de Princeton, l’economista Alan B. Krueger i el psicòleg i premi Nobel Daniel Kahneman. Diuen el següent:

La creència de que uns ingressos elevats porten associat bon humor està molt extesa però és principalment il·lusòria.

No em refereixo a ignorar les necessitats econòmiques a les que hem de fer front però no hauria de determinar quina feina triem. Quin valor té un increment de sou del 25%, si suposa patir estrès, frustració i infelicitat durant 40/60/80 hores a la setmana?

5.- Ignora altres detalls irrellevants

Algunes persones trien la seva nova feina basant-se en:

• El càrrec. “Em faran Primer Adjunt a Direcció”

• Gratificacions. “Em donaran un cotxe nou i podré utilitzar les zones d’executius”.

• Estatus. “Tindré un equip de 8 persones. Ara només 5.”

• Pressió dels parents. “Si aconsegueixo aquesta feina el meu marit/muller/amics/pare estaran molt impressionats.”

Cap d’aquests factor et farà feliç! Oblida’ls.

6.- Demana el que vols

És molt més fàcil obtenir allò que vols si realment ho demanes. A les teves entrevistes, deixa que coneguin que ser feliç en el treball és important per a tu, i conta’ls-hi què cal per què t’apassioni el treball.

És cert que preguntar aquestes coses pot significar no aconseguir la feina, i es tracta precisament d’això! Si la feina no et farà feliç, no la vols!

7.- Fes que el treball sigui fenomenal

Està a les teves mans trobar una bona feina i després està a les teves mans que sigui un treball fenomenal!

Pots seure passivament creuant els braços i esperant que els companys i superior et facin feliç – però això significa que mai passarà res. És responsabilitat teva:

1.- Saber què et fa feliç en el treball

2.- Dir-ho als altres

3.- Fer-hi alguna cosa

8.- Senteix-te lliure d’anar-te’n

Un treball dolent és dolent. Un treball dolent que no el pots deixar és atroç. De fet, saber que tens llibertat per anar-te’n pot facilitar que facis una feina meravellosa, tal com vaig comentar en un post anterior.

A més a més, reduir les teves despeses pot ser una molt bona forma d’aconseguir més llibertat d’acció en el treball.

Conclusió

Oblida’t del sou, gratificacions, càrrecs i estatus. Tria la teva propera feina basant-te en una única consideració: Et farà feliç? Farà que diguis “Sí, és dilluns, vaig a treballar!”

Fes això i estic segur que t’ho passaràs millor a la feina, t’ho passaràs millor a la vida I tindrà més èxit en el treball.

A Austràlia diuen que la millor opció del món l’ofereix l’organisme oficial de turisme en aquell país amb una oferta de feina per cuidar les illes de la Gran Barrera de Coral, considerada una de les set meravelles del món. Si  vols optar a la feina, només cal que pugis un vídeo d’un minut on mostris el teu interès per  la Gran Barrera de Coral (videoblocaires, amants de la natura i els viatges, tenim fins a finals de febrer per fer-ho).

Però crec que em quedo amb el punt 7 dels que ens recomana Alexander. On diu que tots nosaltres podem fer que un treball BO esdevingui excepcional. Està a les nostres mans.

Entenc que haurem de fer-hi atenció i estar alerta per adonar-nos d’on podem actuar per aconseguir aquest canvi.

Ens podria inspirar Cecile, una noia francesa de 26 anys, que l’any 2004 va arribar al delta de l’Ebre per participar en un voluntariat ambiental. S’hi havia de quedar 6 mesos, però qui sap si pel paisatge canviant o pel caràcter pogular de la gent de l’Ebre, finalment va acabar instal·lant-s’hi.

Deixa un comentari