Fil dels
Apunts
Comentaris

Tallers d’Aprenentatge

Dilluns i dimecres passats vaig començar el curs Com crear el teu bloc, que forma part de la Formació alternativa impulsada per la regidoria de Joventut de Tortosa. Dissabte, era el torn del Telecentre de Gandesa, on estem realitzant un curs didàctic sobre els blocs, juntament amb Dani Gil, en representació dels blocaires ebrencs.

Són activitats molt saludables, que ens posen de peus a terra però que també són molt engrescadores perquè veiem com avancem en el nostre objectiu per difondre el format bloc i la part social de les noves tecnologies.

D’entrada, en aquesta primera experiència per a mi, el primer que he vist són formes diferenciades d’aprendre: hi ha persones que davant d’una interfície intuïtiva no dubten en provar i anar fent, mentre que altres necessiten un acompanyament molt més marcat, necessiten un pas a pas que puguin seguir i els doni seguretat.

Entenc que és important respectar el ritme de cada un per què cada persona pugui treure’n profit i gaudir-ne al màxim. Al mateix temps, però, és evident que el format d’ensenyament tradicional no permet molta diferència de ritmes en un mateix grup, ja que es basa en un espai, un temps i un temari determinats que empenyen cap a l’estandardització i limiten molt la personalització.

En aquest sentit penso que les noves tecnologies ens obren noves possibilitats i ens poden ajudar a superar aquestes limitacions. Per a aquest primer taller de blocs he obert un bloc de suport amb la intenció de que aporti un plus de flexibilitat al curs. En el mateix bloc he posat:

 • 1.- Apunts pas a pas per a qui pugui necessitar un recordatori de les coses que hem fet. Aquests apunts tant poden fer de guia com de recordatori.
 • 2.- Apunts sobre temes que no s’han donat a classe a tothom però que responen a la inquietud o necessitat d’alguna persona de classe.
 • 3.- Notes i enllaços sobre coses que no s’han explicat però que podrien despertar la curiositat d’algú.
 • 4.- El bloc com a punt de trobada, node de connexió i intercanvi entre les persones de l’aula.

D’altra banda, i de forma pràcticament paral·lela, s’ha estat preparant i celebrant a Bilbao el 7è taller Aprendices, dedicat aquesta vegada a les presentacions. A distància també he anat seguint les activitats d’aquest taller, que és d’aplicació molt àmplia, més enllà d’ensenyament.

Me l’apunto aquí per tenir a mà l’enllaç a la pàgina del wiki en què hi ha tot d’exemples de presentacions, apunts pràctics, consells, etc. Consulta imprescindible a l’hora de preparar qualsevol presentació que sigui important per a nosaltres.

En el wiki veurem un “abans”, un “durant” i un “després” de la jornada, que es complementen de forma molt enriquidora. Com a mostra, copio aquí les anotacions de la jornada presencial, solament una petita part del que és el conjunt del taller.

 • La importancia de la improvisación… y también de la preparación. Como siempre, bienvenidos al mundo de la paradoja.
 • Según objetivo, contexto, público, las presentaciones serán diferentes.
 • Atención a la importancia de los aspectos no verbales de la comunicación, tanto de la persona como del contexto.
 • Según la universidad del tutufú la comunicación no verbal supone más del 50% de la presentación.
 • El contenido se convierte en commodity.
 • Podría dibujarse un continuo sobre el que situar muy diferentes tipos de presentaciones, combinando diferentes variables.
 • Receta del 10-20-30, diapositivas, tiempo, tamaño de letra.
 • Presentaciones que pretenden convencer vs. presentaciones que pretenden explicar.
 • La pizarra tiene sus ventajas: permite el seguimiento a un ritmo quizá más adecuado para los humanos.
 • Podemos estar compitiendo por captar la atención: una carrera por el contenido que mejor lo consigue, pero también una carrera por la persona que comunique mejor.
 • Todas somos personas creativas. La escuela te mata la creatividad, te aborrega.
 • Pedro Luis Uriarte: analizamos su ejemplo. Opiniones para todos los gustos: ¿transmite o no transmite? Ejemplo de preparación frente a improvisación.
 • Contacto directo, visual, miradas, elemento que refuerza comunicación. Cercanía.
 • Capacidad de creerse el mensaje y reforzarlo a través del lenguaje no verbal.
 • ¿La web 2.0 ha cambiado en algo lo que hacemos las presentaciones?
 • ¿Saber antes del contenido de una presentación a través de un blog u otros medios digitales “estropea” o “enriquece” la presentación? Opiniones diversas.
 • Presentación como concepto a mitad de camino entre el concepto clásico de interacción en mismo tiempo/mismo espacio y todo lo que proviene del entorno digital. El sentido diacrónico antes-durante-después se modifica ante las nuevas posibilidades.
 • Mismo tiempo/mismo espacio como lugar donde pueden generarse los procesos más intensos de influencia.
 • Desde el punto de vista de la tecnología: atención a las posibilidades de interacción. Cuidado con la logística porque los lugares donde se hacen las presentaciones la mayor parte de las veces no reúnen las características adecuadas y la situación de la “audiencia” es relativamente incómoda.
 • “Con la tecnología actual podemos hacer una mierda mejor, más compacta”.
 • “En la educación actual usar un PowerPoint en un Instituto es moderno”. Va a ser que es verdad 😉
 • La web 2.0 trae actitudes diferentes, el cambio de concepto es lo fundamental.
 • El “probepoint” parece la expresión más utilizada. Innovación para el profe, y ¿para el alumno?
 • El espacio condiciona, como el caso del lugar en que estamos.

Technorati Tags: , , ,

Deixa un comentari