Fil dels
Apunts
Comentaris

Les etiquetes del bloc

Tal com vaig comentar, l’article que vaig fer sobre els marcadors socials tenia la intenció de preparar el terreny per explicar com etiqueto el meu bloc i mostrar-vos el núvol d’etiquetes que forma.

Al menú de la dreta d’aquest bloc podreu veure un apartat que es diu “categories“. Es tracta d’una forma de classificar les entrades del bloc. Per exemple, aquesta que estic escrivint ara es trobarà a la categoria Aprenent. Això permet que tinguem junts tots els articles d’una mateixa temàtica. Per exemple, si algú vol saber tot el que s’ha vingut comentant aquí sobre com poder muntar i organitzar el nostre bloc, només ha de clicar a sobre de la paraula Aprenent i de seguida tindrà el llistat de tots els apunts.

És clar que els lectors més observadors saben que en molts blocs s’empren les paraules categories i etiquetes com a coses diferenciades. És veritat, el terme etiquetes (o tags) s’utilitza per a assignar a les entrades una quantitat més gran i oberta de formes de classificació. Així, tot i que la línia que separa les categories i les etiquetes no és gens clara, la veritat és que de moment només he vist núvols d’etiquetes (o tags) però no de categories.

technorati.pngEn efecte, entenc el concepte d’etiqueta com a més ampli. Per això, en aquest bloc, he optat per l’opció més oberta que conec.

Recordem que quan parlàvem de les etiquetes dels marcadors socials (tipus del.icio.us) vam explicar que aquest tipus d’etiquetatge ens permet passar de tenir els favorits de forma individual a compartir-los amb altres usuaris i els grans avantatges que suposa a mesura que ho anem utilitzant més i més.

De forma anàloga, quan utilitzem en el nostre bloc una forma d’etiquetatge pròpia del bloc en particular, estarem restringint o limitant l’àmbit de les etiquetes al nostre bloc. Però no és això el que faig en aquest bloc, on utilitzo les etiquetes de Technorati, que aporten una forma d’etiquetatge independent de la plataforma del bloc i que, per tant, es comparteixen molt fàcilment. Per exemple, si cliquem una de les etiquetes technorati que trobem al final d’aquest article, com la que diu “tag”, veurem que fem cap a una pàgina que ens mostra els últims articles que han estat etiquetats amb la mateixa etiqueta, en tots els blocs d’internet. Això ens permet fer el seguiment de temes o de paraules clau de les que ens interessa estar al dia, les novetats… el que diuen els blocs, en definitiva.

D’altra banda, des del moment que inscrivim el nostre bloc a Technorati, tindrem una pàgina per al nostre bloc, amb la informació del que anem publicant. A la part esquerra d’aquesta pàgina veurem el núvol de tags de Technorati per al nostre bloc. Aquí, si fem clic a sobre de qualsevol d’aquestes paraules clau ens retornarà solament els articles del nostre bloc etiquetats amb aquesta paraula. Si volem afegir aquest núvol al nostre bloc, també es pot exportar, seguint unes petites instruccions.

el-bloc-de-carme-pla-on-technorati_1203378200524.png

Però si alguna cosa es pot retreure a Technorati és que és imprescindible escriure les etiquetes en format de codi html, la qual cosa no resulta gens còmoda, especialment per a les persones que no hi estan acostumades. En aquest sentit, la forma més pràctica de portar-ho a terme que conec em va arribar de la mà d’una extensió per al navegador Firefox.

Es tracta del Tag Editor i no és exclusiu per a Technorati, tot i que jo només en faig aquest ús. Un cop instal·lada l’extensió, tindrem al menú “eines” del navegador l’opció “Tag Editor” però primer que res anirem a l’opció “add-ons” d’aquest mateix menú “eines” per editar les “preferències” d’aquesta extensió. Allí triarem quin tipus d’etiqueta utilitzarem, quin títol o paraules posarem al davant, etc. Aquestes preferències només cal que les especifiquem una vegada i ja quedaran guardades per a sempre.

screenshot-tag-editor.png

Per tant, l’ús en el dia a dia resultarà senzill:

1.- Menú “eines” opció “Tag Editor”

2.- Escrivim les etiquetes que volem, separades amb comes

3.- Cliquem “build” i copiem el codi resultant

4.- Enganxem el codi al post havent triat la pestanya “code” del post

Bon etiquetatge, navegants!

Technorati Tags: , , , ,

Deixa un comentari