Fil dels
Apunts
Comentaris

Torno a escriure a la secció “Aprenent” per respondre una consulta que m’han fet sobre el tema de l’etiquetatge de les entrades del bloc. Però ara me n’adono que no hem parlat encara dels marcadors socials. Així que primer comentarem els marcadors (que utilitzen etiquetes) i després entrarem amb el tema de les etiquetes del bloc.

Recordo que fa temps jo era una persona que tenia al meu navegador una bona quantitat d’adreces guardades als meus favorits, amb tot un seguit de carpetes per classificar-los i facilitar poder trobar-los després. També recordo l’inconvenient que suposava que de vegades no sabia si una adreça la tenia als favorits de l’ordinador de casa o el de la feina. I no en parlem d’una vegada que amb una reinstal·lació els vaig perdre!

Durant un temps, vaig estar fent còpia de seguretat dels favorits mentre cercava per la xarxa a veure si sortia alguna solució que em permetés solucionar els meus problemes. Em va agradar molt descobrir del.icio.us perquè vaig pensar que era la solució que necessitava… però el que no sabia era que a poc a poc descobriria que del.icio.us és més que això.

Del.icio.us és un servei de marcadors socials que ens permet tenir els nostres favorits a la xarxa, amb els avantatges de disponibilitat ubiqua, sense dependre de l’ordinador.

Una altra característica que trobem és que no utilitza carpetes, sino que el que utilitza són etiquetes (tags). De seguida ens adonem dels avantatges que comporta: Un sol element pot tenir diverses etiquetes sense haver-lo de “doblar”. Per tant, com més etiquetes posem millor i si fem alguna modificació amb una sola vegada és suficient.

Però a del.icio.us no només podem cercar els favorits i les etiquetes nostres, sino que també podem cercar en general les etiquetes de tothom. De fet, a la categoria popular de del.icio.us ben sovint trobem coses interessants.

Sens dubte, el més interessant del marcatge social és trobar altres persones amb interessos semblants als nostres, anar-los afegint al nostre compte i formar el nostre network. Quan contactes amb persones actives que naveguen molt i etiqueten informació interessant, el network de del.icio.us és una font molt rica d’aprenentatge.

Quan trobem informació que sabem que interessarà especialment a alguna persona determinada, és molt útil utilitzar el link for you, que és la forma de recomanar llocs al mateix temps que els guardem als nostres favorits. Així de ràpid, així de senzill i així d’eficient.

Ja ens podem imaginar, que aquesta dinàmica crearà un volum de favorits molt important, que podria complicar la cerca posterior. Per això no puc deixar d’apuntar aquí el TRUQUI que utilitzen tots els usuaris més actius. Es tracta d’una extensió per al navegador Firefox que facilita tot el procés. L’extensió és Delicious Bookmarks i el que fa és integrar els nostres favorits de del.icio.us amb el navegador. En destaco 2 característiques especialment positives:

  • podem accedir als favorits des de la barra del navegador, com si fossin els locals, però en realitat són online.
  • incorpora una funció de cerca per als favorits que és extremadament eficient i cerca etiquetes, títol, descripció, etc.

Si vols veure els meus favorits, els trobaràs aquí: carmepla.

Technorati Tags: , , ,

Una resposta a “Del.icio.us i els marcadors socials”

  1. […] com vaig comentar, l’article que vaig fer sobre els marcadors socials tenia la intenció de preparar el terreny per explicar com etiqueto el meu bloc i mostrar-vos el […]

Deixa un comentari