Fil dels
Apunts
Comentaris

Ja hem parlat de com afegir presentacions i vídeos, fent el bloc multi-format, avui parlarem de l’àudio.

Quan ens dediquem a publicar només en àudio, llavors estem fent Podcasting i possiblement un bon lloc per recomanar en aquest cas és Podcastellano Podcatalà, on trobarem informació extensa amb tots els detalls que cal conèixer. Jo el que faré serà mirar de donar un parell de pinzellades senzilles per a qui vulgui afegir àudio al bloc de forma puntual, només quan ho cregui convenient. Veurem una forma senzilla de preparar l’àudio i a l’hora de publicar-lo, com és habitual, veurem les opcions que tenim amb Blogger i amb WordPress.org.

Enregistrar l’àudio

Per enregistrar l’àudio necessitarem micro i auricular i un programa d’enregistrament i edició. N’hi ha molts, jo utilitzo i recomano Audacity, que l’he utilitzat tant a Windows com a Linux i va molt bé. No és necessari, però amb Ubuntu també tinc un “Sound Converter” que va molt bé per convertir els fitxers de so a altres formats d’àudio.

Un cop tenim l’arxiu de so enllestit, caldrà penjar-lo a la xarxa. El lloc universal per excel·lència és Archive, però hi ha altres formes més ràpides de publicar i és el que veurem a continuació.

Amb Blogger

Blogger no disposa de cap reproductor integrat, pel que haurem de cercar llocs que ens donin un codi html, que el copiarem i l’enganxarem al post mitjançant la pestanya “Edit html”. Hi ha molts llocs, jo en conec dos:

En tots dos llocs disposem d’una plataforma dedicada exclusivament al podcasting. Són plataformes gratuïtes que ens donen tota la feina tècnica feta i nosaltres l’únic que hem de fer és utilitzar-les i posar-hi el contingut. No necessitem cap programa ja que podem enregistrar directament el nostre arxiu simplement amb el botó “rec” de què disposen. Però també podem pujar un fitxer que tinguem nosaltres. Quan tenim publicat el nostre arxiu en una d’aquestes plataformes, trobem un enllaç per tal d’inserir el reproductor en algun altre lloc (embed). És el que haurem de copiar i enganxar al post de Blogger mitjançant la pestanya “Edit html”.

Amb WordPress.org

Podem utilitzar el mateix sistema que hem descrit a Blogger i enganxar el codi al post en la pestanya “code”. Una altra opció és no dependre de la plataforma externa i utilitzar un plugin que permeti fer-ho molt senzill. Jo utilitzo i recomano:

Quan haurem instal·lat el plugin, apareixerà un nou menú en el panel de WordPress, que es diu podPress. En aquest menú podrem configurar com volem que es vegi el reproductor, els enllaços, etc. Després, el dia a dia és molt senzill.

Si tenim el podPress, per inserir un arxiu d’àudio al nostre WordPress els passos a seguir són:

1 .- Enregistrar l’arxiu d’àudio amb Audacity

2.- Anar a escriure una nova entrada i pujar l’arxiu al WordPress mitjançat el quadre de diàleg de Podpress

I això és tot.

Entrevistes

Hi ha podcasts que estan molt bé perquè no parla una sola persona i això els dóna dinamisme i són més entretinguts. Per a poder-los portar a terme podem utilitzar el mateix mètode però necessitarem un programa que ens permeti parlar per internet. El més popular és Skype, però hi ha altres alternatives millors i moltes de programari lliure, com WengoPhone. A més a més, caldrà un programa que permeti enregistrar conferències.

Hi ha, però, una forma més simplificada, que és el que recomano. Es tracta del programa Gizmo, que fa totes dues coses alhora i ens dona l’arxiu de so automàticament, de forma ràpida i senzilla.

gizmoproject.jpg

Podcast mòbil

Una altra modalitat de podcast és el que podem enregistrar des de la mobilitat, des del carrer, d’on sigui, mitjançant una trucada de telèfon que s’enregistra i el publica automàticament. És tracta literalment de publicar mentre no hi som.

Pel que sé, en aquests moments el més popular i el millor (a més a més de ser gratuït) és

Per qualsevol cosa, ho comentem. Utilitza els comentaris.

[display_podcast]

Technorati Tags: , , , ,

7 Respostes a “Com posar audio als articles”

 1. Jordi Abad ha dit:

  Bon article Carme!

  Només un apunt. També existeix el germà català de Podcastellano: Podcatalà.

  Salutacions!

 2. Carme ha dit:

  Ara mateix ho corregeixo.
  Moltes gràcies, Jordi!

 3. losimo ha dit:

  Aquí afegiria, i recomanaria… Bé, cert és que no he publicat res amb ell, però l’he estat remenant i esta molt i molt bé, a part com a exemple podeu agafar: mossegalapoma.cat Un podcast català sobre el món d’apple.
  El programa ja ve instal·lat amb el tiger (mac OS 10.4) i, com no, també al nou i flamant, Leopard (mac OS 10.5), unes de les ventatges del mac: Tan bon bunt l’estrenes ja disfrutes: mira, mira!.
  Después d’uns moments ¿publicitaris? vos comento: és el GarageBand i, ja posats, vos poso un petit tutorial, en anglès 🙁 però com que és un video tot i no antendre lo que diu, es prou entenedor visualment 😉 : tutorial garageband podcast.
  A vore si vos animeu!!! 🙂

 4. Carme ha dit:

  Gràcies per la recomanació, Albert. Es veu molt xulo, però només està per a Mac, pel que sembla.

 5. losimo ha dit:

  Sí, ja ho sé. Per això ho comentava. Ja que tu ens recomanes tan programari per a Linux, com per a windows, jo t’afegeixo mac. Així tens el ventall ben obert, no? 🙂

 6. Ivan ha dit:

  Doncs en el meu bloc no tinc cap plugin de wordpress i he fet servir el mateix player de Google que feia servir a la versió anterior del bloc a Blogger.
  A Blogger, apareix un petit triangle verd on, prement, s’escolta l’audio. A WordPress no apareix el triangle, però igualment pots baixar-te o escoltar el fitxer, depenent dels plugins que tinguis instal·lats al navegador.

  El codi que cal incloure és:
  <script type=”text/javascript” src=”http://googlepage.googlepages.com/player.js”></script>

  El codi on es penja l’audio és:
  < a href="http://www.calls-to-nothing.com/godspeed/share/mp3/Bruce_Springsteen/03-bruce_springsteen-mrs_mcgrath.mp3" rel="nofollow">Mrs McGrath
  < a href="http://duplooy.co.za/downloads/Suzanne%20Vega%20-%20Luka.mp3" rel="nofollow">Luka

  Per veure una mostra:
  http://lobloc.net/2008/01/17/magic/

  Salutacions,
  Ivan.

 7. Carme ha dit:

  He editat el comentari d’Ivan; per tal que es vegi el codi he afegit espais entre “<” i “a” per tal que no s’executi el codi i el puguem veure. Si algú el vol utilitzar, ho ha de tenir en compte a l’hora de copiar-lo i treure aquests espais per tal que funcioni.

Deixa un comentari